PADEL

Als lid van Ridderweide Tennis en Padel kun je zowel tennis als padel spelen. Uniek in Tiel en omgeving! Beide sporten zijn inbegrepen in je lidmaatschap. Goed om te weten: je kunt de sporten probleemloos combineren, omdat ze bijvoorbeeld qua techniek, ondergrond en scoretelling veel op elkaar lijken. Maar er zijn ook zeker verschillen! Wat is padel nu eigenlijk precies?

Padel is een racketsport met veel kenmerken van tennis, squash en een vleugje beachtennis. Je speelt het op een baan die erg lijkt op een tennisbaan, maar dan met een glazen wand eromheen die ook deel uitmaakt van het spel. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally’s. Padel is daarom ook vooral een tactisch spel, dat (nog meer dan tennis) door iedereen kan worden gespeeld. De sport is flink in opkomst in Nederland en razend populair bij de verenigingen waar padel al wordt aangeboden.

 

DE PADELBAAN

Ridderweide Tennis en Padel is de enige locatie in Tiel met 4 outdoor padelbanen. Een padelbaan oogt spectaculair en hip. Knalblauw kunstgras, een kooi en strakke glazen wanden. Het speelveld is iets kleiner dan een tennisbaan, 20x10 meter om precies te zijn. Elke speelhelft bestaat uit twee servicevakken en een achterveld. De glazen wanden doen mee met het spel en dat maakt de padelbaan extra spectaculair voor spelers én publiek!

 

RACKETS EN BALLEN

Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel gemaakt van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een aantal gaten geboord. Het racket is maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren. De bal die je gebruikt bij padel lijkt erg op een tennisbal, maar is wat zachter en daar staat wat minder druk op. Schoenen en kleding zijn hetzelfde als bij tennis.

Wil je als lid van Ridderweide Tennis en Padel padel eerst eens proberen voordat je je eigen materialen aanschaft? In de kleedkamers hangen rackets om te lenen. 

 

SPELREGELS

  • Je speelt padel altijd in dubbels. 
  • De spelregels van padel lijken veel op die van tennis. De bal moet over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen.
  • Serveren doe je onderhands. De bal moet tijdens het serveren eerst stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. 
  • Een groot verschil met tennis is dat je tijdens een rally de bal na een stuit niet direct hoeft terug te spelen, maar hem eerst tegen de glazen wand mag laten komen. Ook het terugspelen van de bal mag via de wand. Dat levert vaak verrassende rally’s op!
  • De scoretelling is hetzelfde als bij tennis. Meestal wordt om twee gewonnen sets gespeeld, met een tiebreak bij een 6-6 stand in games.